21.12.10
W i k i l e a k s
«Αγαπητή σουηδική κυβέρνηση:(Περισσότερα στο tvxs)
Γεια χαρά – ή όπως λέτε εσείς Hallå! Ξέρετε, όλοι μας εδώ στις ΗΠΑ αγαπάμε τη χώρα σας. Τα Volvo σας, τους κεφτέδες σας, τα δύσκολα συναρμολογούμενα έπιπλά σας – δεν τα χορταίνουμε!Ένα μόνο πράγμα με ενοχλεί: γιατί η Διεθνής Αμνηστία, σε μια ειδική έκθεση (όπου περιγράφεται λεπτομερώς εδώ από τη Naomi Wolf), δηλώνει ότι η Σουηδία αρνείται να ασχοληθεί με την πολύ πραγματική τραγωδία του βιασμού; Για την ακρίβεια, λένε ότι σε όλη τη Σκανδιναβία, όπως και στη χώρα σας, οι βιαστές «απολαμβάνουν την ατιμωρησία». Και τα Ηνωμένα Έθνη, και η ΕΕ και οι σουηδικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν βγάλει στο ίδιο συμπέρασμα: η Σουηδία απλά δεν παίρνει στα σοβαρά τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά των γυναικών. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς αυτά τα στατιστικά στοιχεία από την Katrin Axelsson των Γυναικών Κατά του Βιασμού (Women Against Rape):
- Η Σουηδία έχει τον ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ κατά κεφαλή αριθμό καταγγελλόμενων βιασμών στην Ευρώπη.
- Αυτός ο αριθμός των βιασμών έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.
- Ο ρυθμός των καταδικασμένων; ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ σταθερά.
Η Axelsson λέει: «Στις 23 Απριλίου αυτού του έτους, η Carina Hägg και η Nalin Pekgul (βουλευτής και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατικών Γυναικών στη Σουηδία αντίστοιχα) έγραψαν στην εφημερίδα του Göteborg ότι πάνω από το 90% των καταγγελλόμενων βιασμών δεν φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο».Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω αυτό: εννέα στις δέκα φορές, όταν γυναίκες καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί βιασμό, δεν μπαίνετε καν στον κόπο να κινήσετε τις νομικές διαδικασίες. Δεν είναι να απορεί κανείς που, σύμφωνα με το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης Εγκλήματος, είναι πλέον στατιστικά πιο πιθανό κάποιος στη Σουηδία να υποστεί μια σεξουαλική επίθεση από το να τον ληστέψουν.Το μήνυμα προς τους βιαστές; Η Σουηδία σας αγαπάει!
Έτσι, φανταστείτε την έκπληξή μας όταν αίφνης αποφασίσατε να διώξετε κάποιον Julian Assange σχετικά με κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης. Ή κάπως έτσι: πρώτα τον κατηγορήσατε. Στη συνέχεια, μετά την έρευνα, απορρίψατε τις πιο σοβαρές κατηγορίες και αποφασίσατε την ανάκληση του εντάλματος σύλληψής του.Στη συνέχεια, ένας συντηρητικός βουλευτής σας άσκησε πιέσεις και – ω του θαύματος! - κάνατε στροφή 180 μοιρών και διατάξατε επανάληψη της έρευνας για τον Assange. Μονάχα που ακόμα δεν του έχετε απαγγείλει κατηγορίες για τίποτα. Τον θέλετε μόνο για «ανάκριση». Έτσι εσείς - που καθίσατε και αφήσατε χιλιάδες γυναίκες της Σουηδίας να βιαστούν και αφήνετε τους βιαστές τους να κυκλοφορούν ελεύθεροι –αποφασίσατε ότι ήρθε ο καιρός να πατάξετε έναν άνθρωπο – τον ίδιο άνθρωπο που θέλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να συλληφθεί, να φυλακιστεί ή (ανάλογα με τον πολιτικό ή την αυθεντία που ακούτε) να εκτελεστεί. Απλά έτυχε να τον κυνηγήσετε για μια πιθανή «υπόθεση παράνομο καταναγκασμό, δύο κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και μια καταγγελία βιασμού (τρίτου βαθμού)». Και ενώ χιλιάδες βιαστές στη Σουηδία περιφέρονται ελεύθεροι, εξαπολύσατε ένα τεράστιο διεθνές ανθρωποκυνηγητό από την Interpol για αυτόν τον Julian Assange!Τι σταυροφόροι κατά του βιασμού που γίνατε ξαφνικά, κυβέρνηση της Σουηδίας! Πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς τώρα οι γυναίκες στη Σουηδία;»
19.12.10
10.11.10
Κοινωνικές πρωτοβουλίες
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105239465 begin_of_the_skype_highlighting 2105239465 end_of_the_skype_highlighting και 2105246516 begin_of_the_skype_highlighting 2105246516 end_of_the_skype_highlighting, e-mail: kyada@otenet.gr
ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1, Τ.Κ. 105 53 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3314334 - 210 3378412 - 2103816886
ΦΑΞ:210 3314334Mαγαζί μεταχειρισμένων: Φειδίου 14-16 106 78 Αθήνα
Tηλ/Fax: 210 3816886
RETO, an organization of former drug addicts that do work therapy, and they pick up anything from your house, repair it and sell it, or just use the work to occupy people for rehabilitation purposes. They take anything, big or small, furniture, big electric devices, anything electronic, clothes, toys, etc. 210 66 25 096 .
SKOROS
Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο ανταλλαγής και αλληλεγγύης.
Ξαναδίνουμε αξία, προσφέρουμε πράγματα αχρησιμοποίητα αλλά όχι άχρηστα.
Χωρίς τιμή (γιατί άλλο αξία και άλλο τιμή), χωρίς χρήματα.
Χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε κάτι για να πάρουμε κάτι άλλο.
Μόνος όρος: να χρησιμοποιήσουμε αυτό που θα πάρουμε.
Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος.
Δεν σημαίνει φιλανθρωπία ή άδειασμα της αποθήκης και της ντουλάπας μας αλλά αλληλεγγύη.
Χωρίς αντίτιμο σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι.
Ώρες λειτουργίας:
Παρασκευή 17:30 22:30
Σάββατο 11:30 15:00
xariseto.gr (Reuse, Reduce, Recycle)
Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, ένα χώρο αλληλεγγύης.
Στο website μπορεί να βρει κανείς διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται.
Εξάλλου, όπως λένε και οι δημιουργοί του xariseto.gr, "Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος , είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ανακύκλωσης! www.xariseto.gr
Απόρριψη ογκωδών αντικειμένων από το Δ. Αθηναίων
Ένα τηλέφωνο στην υπηρεσία καθαριότητας του Δημοτικού Διαμερίσματος που ανήκουμε ή στο 1960 της Δ/νσης Καθαριότητας ή στο 1595 της Γραμμής του Δημότη, αρκεί ώστε να διευκρινιστεί η ώρα που μπορούμε να βγάλουμε το ογκώδες αντικείμενο που επιθυμούμε να απορρίψουμε.
23.6.10
19.6.10
Ο Jacque Fresco στην Ελλάδα.
Ο δημιουργός του " Venus Project" Jacque Fresco και η συνεργάτης του Roxanne Meadows, επισκέπτονται την Ελλάδα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Περιοδείας Venus Project World Lecture Tour 2010, πραγματοποιώντας διαλέξεις, συναντήσεις με τα μέλη του Κινήματος Zeitgeist, καθώς και συναντήσεις με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου ξεναγήθηκε στην πρώτη στον κόσμο πλωτή μονάδα οικολογικής αφαλάτωσης που λειτουργεί στην Ηρακλειά.
Την Παρασκευή 18 Ιουνίου διοργανώθηκε συνάντηση-ομιλια στο Vinilion (Ίλιον) με ελεύθερη είσοδο. Ο Jacque Fresco απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού, με βοήθεια στη μετάφραση από τον Ανδρέα Γεωργίου (συνθέτη κιθαριστή).
---------------------------------------------------------------
Αύριο Κυριακη 20 Ιουνίου και ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Ν. Ηρακλείου. θα γίνει η δεύτερη διάλεξη.
Θα υπάρχει είσοδος 20 ευρώ που είναι για τη λειτουργία και προώθηση του " Venus Project".
5.6.10
25.5.10
21.5.10
18.5.10
"Τα παιδιά του δρόμου"
Υπάρχει μία λύση για να μην πετάμε τίποτα από τα ρουχαλάκια και παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια τα παιδιά μας και που είναι φυσικά σε καλή κατάσταση.
"Τα παιδιά του Δρόμου" είναι ένα σπίτι που φιλοξενεί και "χρηματοδοτεί" φτωχά παιδιά και οικογένειες απ' όλο τον κόσμο που "δεν έχουν στον ήλιο μοίρα". Αφορά παιδιά που είτε είναι ορφανά, είτε οι οικογένειές τους είναι πολύ φτωχές.
Δέχονται τα πάντα σε καλή κατάσταση (ρούχα, παιχνίδια, μικροέπιπλα, καρότσια, κλπ) για ηλικίες που αφορούν ακόμη και βρέφη. Γι' αυτό το λόγο, εάν θέλεις, μπορείς να συμβάλλεις κι εσύ βοηθώντας αυτά τα παιδάκια δίνοντάς τους λίγη χαρά.
"Τα παιδιά του δρόμου" βρίσκονται στη διεύθυνση: Αρίστωνος 6-8 και γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165 Μεταξουργείο, Κολωνός
Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός : κα Μυρτώ Λαιμού
Τηλέφωνο : *210.5239.402* και *210.5221.149
*Ώρες : 11.00 - 18.00 καθημερινά
Αν δεν έχεις κάτι να προσφέρεις, απλά προώθησε αυτό το μήνυμα σε όσα περισσότερα άτομα μπορείς.
1.4.10
27.3.10
Κοινωφελής εργασία αντί φυλακής
Η κοινωφελής εργασία απευθύνεται σε άτομα τα οποία λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να αποπληρώσουν τις χρηματικές ποινές που τους έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα (μέχρι πρότινος) να βρίσκονται αντιμέτωπα με την απειλή της φυλάκισης. Κάθε ημέρα φυλάκισης μετατρέπεται σε κοινωφελή εργασία 4 ωρών ημερησίως, το δικαστήριο ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές συνθήκες του καταδικασθέντος, μπορεί να ορίσει την κοινωφελή εργασία από 2 έως και 6 ώρες ημερησίως.
Ο Δήμος Ερμούπολης εφάρμοσε πρώτος το εν λόγω πρόγραμμα από τα τέλη του 2008, με την Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής (ΥΕΚΑ) Σύρου (Βοκοτοπούλου 18 και Ανδρου, Ερμούπολη Σύρου, τηλ.: 2281089310 ) να επιμελείται του συντονισμού, της οργάνωσης και της εποπτείας του όλου προγράμματος.
Εδώ και εννιά μήνες ο Χρήστος Ρουσουνέλος εργάζεται ως κηπουρός στον Δήμο Ερμούπολης. «Είχαμε μια επιχείρηση με λουκούμια, αντιμετωπίσαμε ξαφνικά οικογενειακό πρόβλημα και όλα πήγαν πίσω. Η ποινή που μου επεβλήθη ήταν 10.000 ευρώ, τα οποία ξεπληρώνω με αυτό τον τρόπο. Λίγο καιρό θέλω ακόμη για να τελειώσω. Το μέτρο είναι ανθρώπινο, πολύ καλύτερο από το να πας φυλακή. Μακάρι να δοθούν τέτοιες ευκαιρίες και σε άλλους που θα τύχουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση». Ο 31χρονος οικογενειάρχης με ένα παιδί, τα απογεύματα εργάζεται ως έκτακτος στην αμμοβολή και το βάψιμο στο Νεώριο, αφού τα έξοδα τρέχουν. «Οταν η εισαγγελέας μού πρότεινε αυτή τη λύση δεν το πίστευα. Δεν το σκέφτηκα πολύ, ήταν σωτηρία για μένα και την οικογένειά μου».
Η Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Σύρου αποτελεί νεοσύστατη υπηρεσία του τότε υπουργείου Δικαιοσύνης που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2007 με έδρα την Ερμούπολη και περιφέρεια αρμοδιότητας τα νησιά των Κυκλάδων και τη Σάμο. Εχει τον χαρακτήρα μιας κοινωνικής υπηρεσίας των δικαστηρίων και παρέχει πληροφόρηση, συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη σε άτομα που έχουν εμπλακεί με την ποινική δικαιοσύνη.
Σε όλη τη χώρα έχουν συσταθεί συνολικά 14 αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες στελεχώνονται αποκλειστικά από κοινωνικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και εγκληματολόγους), με στόχο την προσέγγιση των κοινωνικών και ψυχολογικών διαστάσεων της παραβατικότητας των ενηλίκων.
Οπως τονίζεται από την ΥΕΚΑ Σύρου, «τα άτομα που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις χρηματικές ποινές έχουν πλέον τη δυνατότητα να μετατρέψουν την ποινή τους σε παροχή δωρεάν εργασίας σε κρατικούς φορείς που έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για την επιλογή του είδους της εργασίας που παρέχεται, λαμβάνονται υπ’ όψιν η φύση και οι συνθήκες τέλεσης της αξιόποινης πράξης, η ηλικία και η υγεία του καταδικασμένου, καθώς και το επάγγελμα και οι δεξιότητές του. Ευελπιστούμε δε ότι στο μέλλον και οι λοιποί νησιωτικοί δήμοι των Κυκλάδων θα δρομολογήσουν διαδικασίες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα».
(http://kala-nea.gr)
26.3.10
20.3.10
4.2.10
Ελληνικές φυλακές
«Ο κρατούμενος δε στερείται κανένα άλλο δικαίωμα παρά μόνο την ελευθερία του»
Το πρόσφατο τραγικό συμβάν, με τέσσερις κρατούμενους των Φυλακών Κορυδαλλού απανθρακωμένους, έφερε, έστω και για λίγο, στο προσκήνιο τον αθέατο κόσμο της σωφρονιστικής πραγματικότητας στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό ωστόσο θα ήταν κρίμα να συνδεθεί αποκλειστικά με –σπανίζουσες, άλλωστε– πολιτικές ευθύνες Υπουργών, καθώς και με τυχόν ατομικές ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων ή τεχνικές ελλείψεις της υποδομής. Αντίθετα φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μιας συνολικότερης πολιτικής που ασκείται εδώ και χρόνια στο χώρο της αντεγκληματικής πολιτικής:
- Η αντεγκληματική λειτουργία εστιάζεται στις πλέον αδύναμες κοινωνικά ομάδες (αλλοδαποί, τοξικομανείς). Οι στρατιές των φτωχών και εξαθλιωμένων, τελικά κερδίζουν την κρατική προσοχή, όχι όμως ως μέριμνα αλλά ως καταστολή!
- Η φυλακή έπαψε πια να συγκινεί τις μεγάλες πλειοψηφίες και να εγείρει το ενδιαφέρον των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων αλλά και των νέων ανθρώπων. Η αδιαφορία των Μ.Μ.Ε. απέναντι στην αθλιότητα του εγκλεισμού, επιτρέπει στους πολιτικά υπευθύνους να συνεχίζουν την ίδια αδιάφορη στάση τους, καθώς φαίνεται να έχει ξεχαστεί η υποχρέωση του κράτους για παροχή στοιχειώδους προστασίας σ’ εκείνους που αυτό το ίδιο έχει εξαναγκάσει σε εγκλεισμό. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πόσο μεγαλύτερος θα ήταν ο αντίκτυπος από την ύπαρξη ισάριθμων «ευυπόληπτων» θυμάτων, αν το τραγικό γεγονός είχε λάβει χώρα σε σχολείο, νοσοκομείο ή μέσο συγκοινωνίας.
- Η πολιτική επιλογή περιχαράκωσης της φυλακής, με τον αποκλεισμό ή τον περιορισμό των διοικητικών ελέγχων και την περιστολή της δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, δημιούργησε συνθήκες άνθησης της αυθαιρεσίας, της διαφθοράς και βέβαια παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
- Η προσήλωση αποκλειστικά και μόνο στη «φυλακτική» διάσταση του σωφρονισμού συνδυάστηκε με την απουσία μέριμνας για την ποιότητα της διαβίωσης των κρατουμένων. Μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης φαίνεται να είναι η αποφυγή της απόδρασης. .
- Η υπέρμετρη αυστηροποίηση των δικαστικών αρχών, σε κάθε ποινική υπόθεση, υπό το φάσμα του παραδικαστικού κυκλώματος οδήγησε σε αφόρητη υπερσυγκέντρωση κρατουμένων. Σ’ αυτό το κλίμα η αθώωση μπορεί να γεννήσει υποψίες διαπλοκής – η καταδίκη ποτέ, καθώς κανείς δικαστής δεν ελέγχεται για τυχόν καταδικαστική απόφαση.
Μετά απ’ όλα αυτά, η διαβεβαίωση του Σωφρονιστικού Κώδικα ότι «ο κρατούμενος δε στερείται κανένα άλλο δικαίωμα παρά μόνο την ελευθερία του» ηχεί, πλέον, ως κακόγουστο αστείο αφού όλο και περισσότερο φαίνεται να διακυβεύεται η αξιοπρέπεια, η υγεία, η ασφάλεια, εσχάτως δε και η ίδια η ζωή των κρατουμένων, και μάλιστα από μια έννομη τάξη η οποία διατείνεται ότι θεοποιεί την ασφάλεια –προφανώς όλων πλην των φυλακισμένων!– και την αντιπαρατάσσει ως αυτοτελές δικαίωμα ισάξιο προς την ελευθερία.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις και τονίζει την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων – ανθρώπων. Ο σεβασμός αυτός αποτελεί όχι μόνο ανθρωπιστική επιταγή αλλά και οφειλή του κράτους δικαίου.
ΕΔΕΑ www.hlhr.gr/press-el.htm