23.3.15

Με χειροπέδες οι απεργοί πείνας !!...Με χειροπέδες και εξευτελιστικές διαδικασίες οι ανθρωποφύλακες -με την ανοχή κάποιων γιατρών- υποβάλουν σε ιατρικές εξετάσεις τους απεργούς πείνας

Χτες οι γιατροί Όλγα Κοσμοπούλου, Παντελία Βεργοπούλου, Σπυρίδων Σακκάς και Βασιλική Κορβέση  που παρακολουθούν τους κρατούμενους απεργούς πείνας, με ανακοίνωση τους έκαναν λόγο ότι υπάρχει κίνδυνος για την ζωή των κρατουμένων πείνας καλώντας τους αρμόδιους και προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο «ώστε να μη συνεχιστεί η αδιέξοδη διελκυστίνδα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε σοβαρότατο κίνδυνο μόνιμων βλαβών της υγείας τους».

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η σημερινή καταγγελία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα:

«Με ιδιαίτερο προβληματισμό πληροφορούμαστε όσα συμβαίνουν στην αντιμετώπιση των κρατουμένων απεργών πείνας. Ο προβληματισμός μας έγινε μεγαλύτερος μετά τη δημοσιοποίηση των απόψεων τεσσάρων γιατρών που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ως προσωπικοί γιατροί την υγεία των κρατουμένων και εκτιμούν «ότι τις προσεχείς ημέρες, θα εμφανίσουν γενική απορρύθμιση του οργανισμού τους, ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική τους υγεία, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή».

Ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας επιβάλλει την αντιμετώπιση των κρατουμένων ως ασθενών ισότιμων προς κάθε άλλο ασθενή, χωρίς ανοχή σε εξευτελιστικές διαδικασίες στη εξέταση και τη νοσηλευτική θεραπεία τους. Απεναντίας πληροφορούμαστε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι απεργοί πείνας υποβλήθηκαν σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο με χειροπέδες, οι οποίες δεν αφαιρέθηκαν από τους δεσμοφύλακες με ανοχή ορισμένων γιατρών, ενώ η άρνηση απεργών  πείνας να λάβουν υγρά ενδοφλεβίως ερμηνεύθηκε ως άρνηση νοσηλείας και φροντίδας, με αποτέλεσμα την επιστροφή τους στην φυλακή, πράγμα που θέτει σε μείζονα κίνδυνο την υγεία τους.


Μετά από τα παραπάνω:

Καλούμε τους συναδέλφους να τηρούν με προσήλωση των Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Καλούμε τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία των κρατουμένων απεργών πείνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ»
________________

 ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

Οι  υπογράφοντες, έχοντας κληθεί  για να εκτιμήσουμε σαν προσωπικοί ιατροί την κατάσταση των παρακάτω κρατουμένων απεργών πείνας:

Κουφοντίνα Δημητρίου, Μαζιώτη Νικολάου, Γουρνά Κων/νου (φυλακές Γ΄ τύπου Δομοκού),  Θεοφίλου Αναστασίου (φυλακές Δομοκού), Σταμπούλου Αντωνίου (φυλακές Λάρισας),  Καραγιαννίδη Γεωργίου, Ντάλιου  Αργύρη, Χαρίση Φοίβου,Σαραφούδη Γρηγορίου,Πολίτη Δημητρίου ,Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, Μαυρόπουλου Θεόφιλου, Νικολόπουλου Γεώργιου, Νικολόπουλου Μιχάλη, Αργυρού Παναγιώτη, Μπολάνο Δαμιανού, Χατζημιχελάκη Χαρίλαου, Τσάκαλου Χρήστου, Πολύδωρα Γεώργιου, Τσάκαλου Γεράσιμου (φυλακές Κορυδαλλού), Σπυροπούλου Αγγελικής , Οικονομίδου Όλγας  (γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού), και παρακολουθώντας τους ιατρικά από την έναρξη της απεργίας πείνας  2/3/2015  (οι Σαραφούδης από 9/03/2015,  Πολίτης και Μπουρζούκος από  16/3/2015 ), ως και σήμερα  έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Συνεκτιμώντας τα προϋπάρχοντα προβλήματα ενός εκάστου (ηλικία, επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, προηγηθείσες απεργίες πείνας , τραυματισμοί κ.ά), αναφέρουμε ότι η κατάσταση της υγείας όλων των αναφερομένων απεργών πείνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

 Άπαντες εμφανίζουν μεγάλη απώλεια του αρχικού σωματικού  βάρους , αρκετοί πέραν του 10% , παρουσιάζουν συχνές υπογλυκαιμικές κρίσεις, ορθοστατική υπόταση ως και άλλες  σοβαρές δυσλειτουργίες των λοιπών συστημάτων (καρδιαγγειακού, πεπτικού, ενδοκρινολογικού κ.λ.π.)

Όλοι οι παραπάνω κρατούμενοι/ες  διανύουν σήμερα την 20η  ημέρα απεργίας πείνας (εκτός των Σαραφούδη 13η μέρα και Πολίτη,Μπουρζούκου 6η μέρα). Είναι βιβλιογραφικά αποδεκτό ότι η επικινδυνότητα για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα ενός απεργού πείνας αυξάνεται σημαντικά μετά την 10η  ημέρα ασιτίας. Επίσης, είναι αποδεκτό ότι η απώλεια σωματικού βάρους πάνω από 10% του αρχικού, συνιστά παράγοντα αυξημένου κινδύνου.

Εκ των ανωτέρω 4 κρατούμενοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ για περαιτέρω έλεγχο, παρακολούθηση και υποστήριξη των βασικών λειτουργιών τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι  με δεδομένη  τη συνέχιση της απεργίας πείνας, εκτιμούμε ότι τις προσεχείς ημέρες, θα εμφανίσουν  γενική απορρύθμιση του οργανισμού τους, ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική τους υγεία, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι, στις φυλακές όπου κρατούνται, μεγάλη πλειοψηφία των απεργών πείνας παραμένουν σε συνθήκες ελλιπέστατης έως μηδενικής προσφοράς ιατρικής  και νοσηλευτικής  επίβλεψης.

 Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι, σε τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις μεταγωγών τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, η άρνηση του απεργού πείνας να λάβει υγρά ενδοφλεβίως ερμηνεύθηκε ως άρνηση νοσηλείας και φροντίδας με αποτέλεσμα την επιστροφή τους στην φυλακή και την περαιτέρω ταλαιπωρία τους που θέτει σε μείζονα κίνδυνο την υγεία τους.

Κρούοντας  τον κώδωνα του κινδύνου, καλούμε τους αρμόδιους  και προσωπικά τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην συνεχιστεί η αδιέξοδη διελκυστίνδα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε σοβαρότατο κίνδυνο μονίμων βλαβών υγείας των κρατουμένων απεργών πείνας ή /και απώλειας ανθρώπινων ζωών. Οφείλουν  να σταθούν ενώπιον των ευθυνών τους προτού να είναι αργά, και όσον αφορά  την επίλυση των αιτημάτων που θέτουν οι απεργοί πείνας, και όσον αφορά αυτές καθαυτές τις συνθήκες ζωής και νοσηλείας τους.


ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ: Όλγα Κοσμοπούλου, Παντελία Βεργοπούλου, Σπυρίδων Σακκάς, Βασιλική Κορβέση 

Δεν υπάρχουν σχόλια: